• Web dizajn

Izrada web sajtova

Web dizajn

Sudeći po interesovanjima, izrada web sajtova je najunosnija usluga koju najčešće naručuju kompanije i pojedinci za potrebe svojih klijenata.


Način na koji je predstavljen Vaš brend na internetu, možda je važniji nego što mislite. To je odlučujući faktor kada se govori o posetiocima Vašeg web sajta. Zadnja istraživanja pokazuju da korisnici interneta formiraju mišljenje o nekoj stranici u roku od par sekundi. U tih par sekundi oni odlučuju da li žele ostati na Vašoj stranici ili prelaze na neku drugu. Tu nastaje razlika između početka veoma profitabilne veze Vaših potencijalnih klijenata ili ipak do izgubljene prilike zauvek.


Zato je vrlo važno imati web sajt koji se učitava brzo, privlači atraktivnošću i odmah govori korisniku ko ste i šta radite.


Koristeći najnovije tehnologije i poštovajući web standarde, možete biti sigurni da će Vaša internet stranica uvek biti dostupna svima, optimizovana za internet pretraživače i jednostavna za korišćenje.


Takođe, u ponudi je i web hosting, registacija Internacionalnih i domaćih domena, što Vam u potpunosti pojednostavljuje ceo proces izrade web sajta. Dogovoreni rokovi i konstantna komunikacija prilikom izrade web sajta je od suštinskog značaja.


Mnogi od vas odmah na početku pitaju: "A koliko košta izrada web sajta?". Nemoguće je odrediti cenu bez prethodnih konsultacija. Takođe, potrebno je ustanoviti koliko stranica treba da sadrži web sajt, koliko je zahtevan, kojim materijalom klijent raspolaže...Zbog toga je neophodno ugovoriti kreativni sastanak između klijenta i web dizajnera.


Responzivni web dizajn (RWD)

Šta je to uopšte responzivni web dizajn (RWD)? Kada kažemo da je neka stranica responzivna (eng. responsive) to znači da se kao takva automatski prilagođava uređaju, odnosno veličini ekrana. Stranica na kojoj se upravo nalazite je responzivna, a to možete proveriti ako promenite veličinu preglednika, ukoliko sajt posećujete putem desktop ili laptop računara. Proveru takođe možete izvršiti putem tableta ili mobilnog telefona.


Ukratko, Responzivni Web dizajn znači da posetioci vašeg sajta mogu pronaći informacije koje su im potrebne, bez obzira na to da li mu pristupaju sa računara koji ima veliki ekran, tableta ili pametnog telefona.Faze u izradi web dizajna


Pod materijalom se podrazumevaju sve informacije i datoteke (tekst i fotografije) koje klijent poseduje, a koje bi želeo prezentovati na Web stranicama tj. na Web dizajnu. Ovaj korak je od izuzetne važnosti a koji vodi do uspešne i kvalitetne saradnje.Naravno, ukoliko klijent nema konkretnih želja u tom smislu, postoji opcija vizije dizajna od strane web dizajnera, tj. izgleda budućih Web stranica. U stvari, najčešće je to bolje rešenje i ispravniji način. Odluka je svakako na klijentu.Ovaj korak se izvodi tako da se dizajn, identičan izgledu stvarnih budućih Web stranica, postavlja na privremenu Web adresu poznatu samo klijentu i web dizajneru. Nakon što klijent pregleda dizajn, donosi odluku o izgledu i funkcionalnosti, odnosno, da li je potrebno nešto menjati.


Izrada web stranica

Izrada Web stranica podrazumeva postupak koji obuhvata nekoliko segmenata - razvoj ideje (development), Web dizajn, prelom dizajna, u nekim slučajevima izradu CMS rešenja, a zatim i popunjavanje stranica materijalima (slikama, tekstom, dokumentima za preuzimanje... i dr).

Faze u izradi web stranica


U ovom koraku, postupkom kodiranja, nastaje html stranica. Ona služi (uz dodatne modifikacije) kao šablon za izradu čitavog Web-a ili jednog njegovog dela (ukoliko je Web baziran na više šablona).Ovaj proces podrazumeva izradu svih fizičkih Web stranica, a tokom procesa klijent vrši reviziju (ukoliko želi) kako bi mogao pravovremeno intervenisati ukoliko bi to bilo potrebno.Nakon što je izrada Web projekta privedena kraju, kao i revizija od strane klijenta, Web stranice su spremne za aktivaciju. Aktivacija se naravno radi u zadnjem koraku i nakon toga stranice su vidljive svim posetiocima i nalaze se na vlastitom domenu (vlastitoj Web adresi).

    Izrada web sajtova - Dalibor Stankovic

Kategorije

    Html5 - Dalibor Stankovic